Selecteer een pagina

Bij YellowNRG zoeken we graag naar creatieve oplossingen voor ondernemers. De case van Orchidee?n Kwekerij P. Van Tilburg toont aan dat zonnepanelen installeren meer voordelen heeft dan alleen goedkope stroom en een duurzame uitstraling.

Het probleem: geen capaciteit op het net

Bij Orchideeën Kwekerij P. Van Tilburg was jarenlang het probleem dat de aansluiting van 3 x 50 Ampére te klein was voor het piekverbruik gedurende de dag. Daardoor sloegen bijna dagelijks de stoppen door? Helaas had netbeheerder Liander de capaciteit niet om de aansluiting op korte termijn te verzwaren. Dat was het uitgangspunt en daarmee gingen we aan de slag?

De hoge piek in het verbruik ligt bij Van Tilburg met name overdag als de zon schijnt en komt dan ruim uit boven de 3 x 50 Ampére van de Liander aansluiting. Het hoge verbruik ontstaat doordat de compressoren, die de kassen vernevelen en dus koelen, aanspringen als de zon schijnt. Dit veroorzaakt, samen met het andere verbruik in de kas de piekbelasting. Het team van YellowNRG heeft voor het oplossen van dit probleem een solide oplossing ontworpen.

 

Oplossing: zonnepanelen vangen de piekbelasting op

Omdat energie-opwekking én het verbruik met elkaar in lijn lopen bij de firma Van Tilburg, is het mogelijk om de opgewekte energie uit zonnepanelen direct te consumeren met de compressoren. Hierdoor wordt de hoofdaansluiting minder zwaar belast, en kan Kwekerij Van Tilburg dus uit de voeten met een kleinere aansluiting.

Smart Energy Meter Fronius - Van Tilburg

In de afbeelding hierboven is het 12:30 uur op een zonnige dag. Het totale verbruik ligt op 39kW wat neerkomt op 56 Ampére per fase. Teveel dus voor de aansluiting. Gelukkig komt 34kW van de zonnepanelen en kunnen er dus best nog wat vernevelaars bij.

 

Tweemaal verdienen

Door de combinatie van de netaansluiting en de zonne-energie, hebben we een flexibele aansluiting gerealiseerd. Deze combinatie levert overdag meer dan 3 x 100 Ampére wat voldoende is voor het piekverbruik. Prettig voor Van Tilburg is dat het vastrecht voor slechts 3 X 50 Ampére hoeft te worden betaald. Het systeem verdient zich dus twee keer terug. Ten eerste door het produceren van goedkope zonnestroom en ten tweede, door de lagere kosten voor de aansluiting.

 

Componenten van het zonnedak

Door de toepassing van de hoogwaardige Duitse SolarWatt Glas/Glas zonnepanelen in combinatie met de degelijke Oostenrijkse omvormertechniek van Fronius hebben we een intelligent systeem gebouwd. Met behulp van een Smart Energy Module krijgt de klant maximaal inzicht in zijn verbruik en kunnen we het vermogen van de zonnepanelen actief regelen wanneer noodzakelijk.

 

Nog meer inzicht door de Smart Energy Module

Doordat er inzicht kwam van het verbruik in de avond/nacht kon kwekerij Van Tilburg op zoek naar de grote verbruikers tijdens de nacht. Die werden snel gevonden, en door een goede afstelling van de machines heeft Van Tilburg een aanzienlijk deel van het verbruik kunnen elimineren.

Grafiek Fronius verloop van de dag - Van Tilburg

In de grafiek hierboven zie je het (momentane) verbruik in de avonduren duidelijk weergegeven (18,1kW). Er komt géén energie van de zonnepanelen en dus wordt het gehele verbruik uit het netwerk gehaald. Met dit inzicht werd duidelijk dat er een paar grote stroomverbruikers in de avond draaiden. Een extra voordeel als je een Fronius Smart Energy Meter installeert.

Kwekerij Van Tilburg is erg te spreken over de oplossing en het inzicht in zijn verbruik. Zo tevreden dat we op het moment van dit blog alweer druk bezig zijn met een uitbreiding voor de de kwekerij.

 

De voordelen op een rij

  • Productie van eigen goedkope zonnestroom met panelen
  • Beschikking over een 3x100A aansluiting overdag met slechts een 3 x 50 Amp?re netaansluiting van Liander
  • Verlaging feitelijke verbruikskosten door inzicht in, en besparing op nachtelijk verbruik
  • Hoge mate van zelfconsumptie van zelf opgewekte stroom
  • Duurzame bedrijfsvoering is gunstig bij aanbestedingen
  • Duurzame uitstraling richting klanten